Artrose

Artrose (slijtage van het gewrichtskraakbeen) is meestal een leeftijdsgerelateerde aandoening van het gewrichtskraakbeen. Artrose van een gewricht kan ook het gevolg zijn van een eerder doorgemaakt ongeval,ontsteking of operatie in het gewricht. Er zijn bepaalde aandoeningen die artrose bevorderen: hypermobiliteit ( te grote beweeglijkheid) van de gewrichten en ijzerstapeling ( hemochromatose).

De eerste verschijnselen van slijtage op een röntgenfoto komen al rond het 35e jaar voor, meestal zonder pijnklachten. Er is geen duidelijk verband tussen de ernst van de pijn en de afwijkingen op de röntgenfoto. Gewrichten die vroeg betrokken zijn in het slijtageproces zijn de grote teen, duimbasisgewricht, nek en onderrug. Bij artrose kunnen ook knobbels op de vingers en vergroeiingen ontstaan. In de grotere gewrichten zoals heupen, knieën en schouders komt artrose veel voor.

Verschijnselen zijn vaak pijn na inspanning, stekende pijn, ochtendstijfheid, startstijfheid. De behandeling bestaat uit voorlichting, spierversterkende oefentherapie, pijnstilling, soms onstekingsremmingsremmende medicijnen, injecties met medicijnen in de aangedane gewrichten en tenslotte operatieve behandeling
(o.a. gewrichtsprothesen).