Fibromyalgie

Fibromyalgie is de meest bekende vorm van wekedelenreuma en komt meestal voor bij jonge vrouwen. De aandoening wordt gekenmerkt door onbegrepen pijn in spieren en gewrichten, pijnpunten bij aanraking (“tenderpoints”), extreme vermoeidheid, ochtendstijfheid en soms concentratiestoornissen en vergeetachtigheid.

Er worden geen afwijkingen gevonden op röntgenfoto’s en laboratoriumonderzoek. Men vermoedt dat er sprake is van een zenuwprikkelverwerkingsstoornis naar de hersenen. De oorzaak hiervan kan een ongeval ( b.v. whiplash) zijn, psychotrauma, depressie of veel stress. De volumeknop die de zenuwprikkels naar de hersenen leidt, staat a.h.w. te hard.

De behandeling bestaat uit oefentherapie/ hydrotherapie soms cognitieve gedragstherapie en medicamenteuze therapie met een laag gedoseerd antidepressivum. Soms is het nodig om een multidisciplinair revalidatietraject te volgen. Kenmerkend voor pijn t.g.v. fibromyalgie is dat deze meestal niet reageert op de gangbare pijnstillers en ontstekingsremmers.