Reuma

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor circa 150 verschillende reumatische ziekten van de gewrichten, spieren, pezen, botten en inwendige organen. De reumatische ziekten worden onderverdeeld in de groepen: artritis, artrose, bindweefsel of systeemziekten en weke delenreuma. Behandeling van reuma is in handen van de reumatoloog. Hij werkt daarbij vaak samen met andere specialisten en wordt ondersteund door een reumaconsulent. 

 

Artritis

Artritis betekent ontsteking van het gewricht. Het gewricht is dan pijnlijk, gezwollen, stijf en soms warm en rood. Artritis kan door vele oorzaken opstaan zoals jicht (urinezuur), de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet), een virus (rode hond) of een bacterie. De oorzaak van artritis, zoals bijvoorbeeld reumatische artritis, is nog onbekend. 

 

Artrose

Artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd) is het gevolg van verloren gaan van kraakbeen. Deze aandoening treed vooral op bij het ouder worden. Klachten die bij artrose horen zijn pijn, stijfheid en functiebeperking van de gewrichten.

 

Bindweefsel of systeemziekten

Bij bindweefsel- of systeemziekten kunnen naast gewrichtsontstekingen ook ontstekingen ontstaan van ogen, bloedvaten, huid, spieren en interne organen zoals hart, longen, nieren en lever. Het gaat hierbij dus vaak om meer dan alleen aantasting van het bewegingsapparaat. Voorbeelden van systeemziekten zijn: Systemische Lupus Erythematodes (SLE), ziekte van Sjogren, sclerodermie, polymyositis, polymyalgia reumatica (spierreuma) en vasculitis.

 

Weke delenreuma

Weke delenreuma is een verzamelnaam voor allerlei reumatische ziekten die niet met de gewrichten of botten samenhangen, maar met pezen, slijmbeurzen, banden en kapsels. De meest bekende voorbeelden zijn de tenniselleboog, de pijnlijke schouder, spit, en overbelastingspijn. Tot de weke delenreuma wordt ook het pijnsyndroom fibromyalgie gerekend.